Kinderen lesgeven

      No Comments on Kinderen lesgeven

Het is erg leuk om kinderen les te geven, als leraar of lerares help je ze ontzettend bij hun ontwikkeling. Mocht je hier affiniteit mee hebben, zijn er genoeg opleidingen en studies die je opleiden tot een leraar of lerares. Er worden dan ook veel stages aangeboden binnen dit beroep (kijk hier maar eens). Een stage lopen met kinderen geeft je een goede indruk van hoe het is om ze les te geven, je doet al snel veel ervaring op. In dit artikel zullen we je een paar dingen uitleggen over het lesgeven aan kinderen en welke opleidingen hiervoor zijn.

Verschillende soorten kinderen

Elk kind is anders, dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Ieder ontwikkelt zich namelijk op zijn of haar eigen tempo. Binnen het onderwijs is het een blijvend probleem om op maat onderwijs aan te bieden. Wanneer de kinderen nog jong zijn, zijn ze namelijk moeilijk in te delen wat betreft bijvoorbeeld hun intelligentie.

Lesmethoden

Er zijn veel verschillende soorten lesmethoden. Zo kiezen steeds meer scholen ervoor om gebruik te maken van digitale onderwijsmethoden. Denk daarbij aan educatieve spelletjes op de computer of tablet. Andere scholen houden het bij een wat meer ouderwetse onderwijsstijl. Het is belangrijk om elk kind aandacht te geven, verdeel deze dus goed. Een interactieve manier van lesgeven helpt heel erg met de (persoonlijke) ontwikkeling. Ze leren om mee te denken, zelf te denken en antwoorden te durven geven. Ook is het belangrijk om veel onderwerpen op een speelse manier aan te pakken, zodat ze plezier krijgen in het leren.

Opleidingen

Om als leraar of lerares in het basisonderwijs te mogen werken heb je een afgeronde hbo-opleiding leraar basisonderwijs nodig: pabo. De voltijdopleiding duurt 4 jaar, in het 3e jaar kun je je specialiseren en in het laatste jaar is de stage. Er is ook een academische lerarenopleiding primair onderwijs: alpo. Deze duurt eveneens 4 jaar, het is een combinatie van de universitaire studie onderwijskunde of pedagogiek en van het hbo-programma van de pabo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.