Zelf een kinderboek schrijven

      No Comments on Zelf een kinderboek schrijven

Na het voorlezen van allerlei kinderboeken, is het idee wellicht in je opgekomen om deze zelf te schrijven. ‘Zo moeilijk kan het schrijven van een kinderverhaal niet zijn toch,’ is een gedachte die veel jonge ouders hebben. Dit klopt deels, er komt namelijk redelijk veel bij kijken. Naast het bedenken en het schrijven van een verhaal moet je bijvoorbeeld een uitgever vinden en een voorkant ontwerpen. Stuur deze verschillende ontwerpen in de vorm van EPS-bestanden op, zodat het bestand met elk besturingssysteem te openen is. De voorkant kan je overigens ook door iemand anders laten ontwerpen. Maar voordat het zover is, is het natuurlijk van belang om te weten hoe je het schrijven van een kinderboek aanpakt.

Onderwerp bedenken

Om een onderwerp te kunnen bedenken, moet je eerst inspiratie op doen. Deze kun je halen uit de kinderboeken die je tot nu toe kent. Je moet vanzelfsprekend wel uitkijken dat je niet de letterlijke kern van het verhaal overneemt. Originaliteit is iets ergs belangrijks wanneer het aankomt op het schrijven van een kinderverhaal.

Beginnen met schrijven

Vervolgens kun je na het bedenken van een onderwerp, beginnen met het schrijven. Maak eerst een grove opzet. Werk bijvoorbeeld het plot en de personages uit, en begin daarna pas met het uitwerken.

Overige stappen

De laatste stap is natuurlijk het daadwerkelijk publiceren van het boek. Dit is echter vaak moeilijk te bereiken. Je moet je (eerste) versie van het boek opsturen naar een uitgever, die vervolgens bepaald of het – simpel gezegd – goed genoeg is. Let wel dat je klaar moet zijn voor kritiek. Het is namelijk vrijwel onvermijdelijk dat je verhaal in één keer wordt goed gekeurd. Mocht je uiteindelijk goedkeuring hebben gekregen, dan begint de promotie en de verdere stappen. In ieder geval succes gewenst van ons en we hopen dat je wat aan dit artikel hebt gehad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *